Shell Türkiye ve Bilim Virüsü, gençleri yeni yüzyıl yetkinlikleri ile güçlendirmeye devam ediyor
Shell Türkiye’nin, Eco-marathon ile birlikte gençlere yönelik en önemli sosyal yatırım programı olan ve Bilim Virüsü iş birliğiyle yürütülen İLERİDE, 2025 dönemini başarıyla tamamladı.

Shell Türkiye’nin, Eco-marathon ile birlikte gençlere yönelik en önemli sosyal yatırım programı olan ve Bilim Virüsü iş birliğiyle yürütülen İLERİDE, 2025 dönemini başarıyla tamamladı. Shell Gençlik Sosyal Yatırım Programı İLERİDE, üniversitelerin 2. ve 3. sınıf öğrencilerinin yeni yüzyıl yetkinlikleri kazanmalarını, iş dünyasının dinamiklerine hazırlanmalarını ve küresel sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmelerini hedefliyor. Programın Mezuniyet Günü, 5 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Altı aylık yoğun bir eğitim ve gelişim maratonunu tamamlayan 100 öğrenci, program boyunca edindikleri bilgi ve becerileri sergiledikleri proje sunumlarıyla geleceğe dair umut verdi. Jürinin belirlediği ve Shell Türkiye’nin ilk adım desteği vereceği 4 proje 0Wait, 6Less, Ecopresso ve Walk2Watt Projesi olarak belirlendi.
Geleceğin yetkinlikleriyle donatılmış kapsamlı bir yolculuk
Ocak ayında başvuruları alınan ve Türkiye çapındaki 60 farklı üniversiteden öğrencileri buluşturan İLERİDE Programı’nın üçüncü dönemi, katılımcılara zenginleştirilmiş bir içerik sundu. Program, teorik bilgilerin pratiğe döküldüğü dört ana modülden oluşuyor: Öğrenme Modülü, İş Simülasyonu, Proje Adımı ve Güçlendirme Faaliyetleri. Bu yapı sayesinde öğrenciler, hem bireysel yetkinliklerini güçlendirdi hem de ekip çalışması ve proje yönetimi deneyimi kazandı.
Katılımcılar, Öğrenme Modülü’nde Öğrenmeyi Öğrenme, Tasarım Odaklı Düşünce, Analitik Düşünce, Yaratıcılık ve İnovasyon, Sunum ve Hikayeleştirme, İletişim ve Takım Çalışması, Dijital Yetkinlikler ile Sürdürülebilirlik Yetkinlikleri alanlarında uzman isimlerden eğitimler aldı. Her yıl kendi içinde gelişen programa, bu yıl Yapay Zeka ve Yeni Teknolojiler eğitimi de dahil edildi. İş Simülasyonu Modülü’nde iş dünyasında yaşanan gerçek vakalara çözüm üreten gençler, Shell Türkiye yöneticilerinden geri bildirim alarak iş dünyasına güçlü bir hazırlık yapma fırsatı buldu.
Programın en heyecan verici aşamalarından biri olan Proje Adımı’nda, gençler Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) odaklandı. Proje fikri geliştirmek için ekipler oluşturan öğrenciler; SKA 7 - Erişilebilir ve Temiz Enerji, SKA 10 - Eşitsizliklerin Azaltılması, SKA 11 - Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, SKA 12 - Sorumlu Üretim ve Tüketim ve SKA 13 - İklim Eylemi hedeflerine yönelik somut ve yenilikçi çözümler üretti. Mezuniyet Günü'nde bu projeler, iş ve akademi dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan jüriye sunuldu. Yapılan değerlendirme sonucunda 4 projeye, fikirlerini hayata geçirebilmeleri için Shell Türkiye tarafından ilk adım desteği sağlanacak. Ayrıca programı başarıyla tamamlayan 10 öğrenciye, Shell Türkiye bünyesinde staj ve gençlik programlarına katılma fırsatı sunulacak.
“Çözüm, sorumluluk almaktan çekinmeyen genç beyinlerde saklı”
Dünyanın önemli bir değişimden geçtiğini hatırlatan Shell Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci programa dair şunları söyledi: “Geleceğin karmaşık sorunlarını, yeni nesil yetkinliklerle donanmış, farklı düşünebilen, iş birliğine inanan ve daha iyi bir dünya için sorumluluk alan genç beyinlerde saklı olduğuna inanıyoruz. İLERİDE Programı ile gençlere inovasyon, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik odaklı beceriler kazandıkları; hayal ettikleri ve ürettikleri bir platform sunuyoruz. Programın son modülünde gençlerin geliştirdikleri projeleri gerçeğe dönüştürmeleri için ilk adım desteği veriyoruz. Her yıl değişen ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirdiğimiz İLERİDE Programımız ile genç yetenekleri destekleme taahhüdümüzü yerine getirmeye devam ediyoruz.”
Bilim Virüsü Kurucusu Şule Yücebıyık da “İLERİDE Programı’nda bu yıl da gençlerle birlikte yoğun, öğretici ve bir o kadar da ilham verici bir yolculuk geçirdik. Öğrenme Programı'nda yeni yüzyıl becerilerine, İş Simülasyonu'nda iş dünyasından gerçek vakalara çözüm üretmelerine, Proje Adımı'ndan Mezuniyet Günü'ne, zengin içerikleri ile MediaHub yazılarına her bir adımda gençlerin gelişimine tanıklık etmek bizler için çok değerliydi. Program boyunca hem onlar öğrendi, hem biz öğrendik; birlikte düşünmenin ve üretmenin gücünü bir kez daha hissettik” dedi.
Güçlü bir Danışma Kurulu ve mentorluk ağı
İLERİDE Programı'nı benzerlerinden ayıran özelliklerinden biri de sunduğu güçlü topluluk ve mentorluk desteği. Programın Danışma Kurulu'nu Sürdürülebilir Markalar İçin Danışman ve Kolaylaştırıcı Ahmet Akın, Azor Brand & People Solutions Kurucusu, Öğretim Görevlisi ve StartMe Yönetim Kurulu Üyesi Emre Başkan, Sosyal Girişimci ve Akademisyen Prof. Itır Erhart, Türkiye İnovasyon Hareketi Kurucusu ve Öğretim Görevlisi Ferhat Demir, Çatı Çiftliği Kurucusu Hasibe Akın, SKD Genel Sekreteri Konca Çalkıvik, Shell Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci ve Bilim Virüsü Kurucusu Şule Yücebıyık oluşturuyor. Her biri alanında uzman isimler hem jüri üyesi olarak projelere geri bildirim verdi hem de program boyunca gençlere ilham kaynağı oldu. Ayrıca önceki dönem mezunlarından oluşan Genç Mentorlar ve Genç Danışma Kurulu, yeni katılımcılara akran öğrenmesi modeliyle destek olarak programın etkisinin artmasına önemli katkı sağladı. Bu yapı, katılımcıların sadece bir eğitim programından mezun olmalarını değil, aynı zamanda güçlü bağlara sahip topluluğun parçası olmalarını sağlıyor.
Shell Türkiye’nin ilk adım desteği vereceği projeler:
0wait Projesi, yaya geçitlerine entegre edilen akıllı sensörlerle yaya geçişlerini gerçek zamanlı analiz ederek, trafik ışıklarının yalnızca ihtiyaç anında devreye girmesini sağlıyor. Bu sayede yakıt tüketimini ve karbon salımını azaltmayı hedefleyen bir ulaşım çözümü sunmayı hedefliyor.
6Less Projesi, bireylerin ve kurumların karbon ayak izini gerçek zamanlı olarak izleyip azaltmalarını sağlayan dijital bir platform geliştirerek kurumsal sürdürülebilirlik hedeflerine bireysel katkıyı teşvik etmeyi amaçlıyor.
Ecopresso Projesi, kahve posasını ileri dönüştürerek geliştirdiği biyobozunur sensörlerle gıda ambalajlarında renk değişimi yoluyla tazelik bilgisi sunmayı; böylece gıda güvenliğini artırırken israfı azaltmayı hedefliyor.
Walk2Watt Projesi, şehir yaşamında insan hareket enerjisini piezoelektrik sistemlerle elektrik enerjisine çevirerek kamusal altyapılara katkı sunmayı ve yerel enerji farkındalığını artırmayı amaçlıyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Haber Kaynağı : BEYAZ
Bu haber toplamda 3 kez okunmuştur.Yorum Ekle
E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir